Duhovno ovinkarjenje

Dve stvari sta ob katerih težko ostanem mirna. Prvič, ko sem v avtu s kom, ki ne more ostat miren v prometu in se ves čas razburja na drugimi. In drugič, ko vidim kako z odejo navidezne duhovnosti prekrivamo dejanske probleme v družbi.

Duhovno ovinkarjene oz. izogibanje (spiritual bypassing) je težnja k temu, da duhovne ideje in prakse uporabljamo, da se ne soočimo s težkimi čustvenimi problemi, psihološkimi ranami in ne delamo očitnih korakov k osebnemu razvoju. Posledice so ravnodušnost do lastnih ali družbenih problemov, potlačevanje čustev ter gojenje le nekaterih – le ljubezen in hvaležnost ter zanikanje jeze in strahu, pretirano tolerantno sočutje, zanikanje krivic, …

Na vrhu ledene gore so razni guruji, manipulatorji, zlorabe, dvoličnost, a to je le tista najbolj očitna oblika odklonov v imenu duhovnosti. Pa ni samo to.
Tisti, ki iščejo guruje, nič manj pa tudi tisti, smo guru sistem presegli in smo v pluralistični (tudi narcisitični) fazi, uporabljamo t.i. duhovnost za zanikanje družbenih problemov in pasivnost (*sprejmi trenutno situacijo, ker za slabim vedno pride dobro) , zmanjševanje pomena trpljenja drugega (*vse se zgodi z razlogom, sam kreiraš svojo realnost…), pasivna agresivnost in manipulacija (*vegani do mesojedcev), vzvišenost (*ne razumeš, ker še nisi na tej stopnji duhovnega razvoja), nesprejemanje odgovornosti in prenašanje krivde na druge (*moje ravnanje je posledica travmatične izkušnje, moraš me razumeti), …

To so le nekatere cvetke, ki se zažirajo v vse nivoje in vse skupnosti družbe. Kvazi duhovnost in vse ideologije so zelo priročne, da ponudijo enostavne, hitre in neboleče rešitve.

Ne bom se izolirala ali postavljala nad to, priznam, tudi sama večkrat zagrešim kakšno pokroviteljsko izjavo ali se zalotim, da pogledam stran z izgovorom.
Niti ne pravim, da je to treba obsojati za vsako ceno. Pravim pa, da se je dobro zavedati, da smo temu ravnanju podvrženi vsi. Zato najprej spremenimo sebe, potem pa na to opozarjajmo tudi druge.

Mi gre pa še vedno na živce, sploh ko se sama ulovim v to past :)

Photo by Raphaël Biscaldi on Unsplash