Zdrava jeza

Kako se razjeziti in ostati prijazen?

Prijava
Kdaj / Kje

Zdrava jeza

Skozi jezo do ljubeče moči

kdaj / kje
Prijava

Ste preveč prijazni?

Ne znate reči ‘ne’ in ‘dovolj je!’?

Se nikoli ne razjezite, ker se bojite intenzivnih čustev?

Zdrava jeza je opolnomočenje

V naši družbi jeza ni ravno zaželeno čustvo. Veliko vas je odraslo s tem, da ste se že zelo hitro naučili jezo potlačiti. Morda vaši najbližji v otroštvu jeze niso znali prenesti in so jo zato zatrli v vas ali pa ste videli veliko nasilnih izrazov jeze in sprejeli odločitev, da sami nikoli ne boste takšni.

Bi vas presenetilo, če vam povem, da jeza ni to kar ponavadi vidimo in si predstavljamo v zvezi s tem čustvom – napeta čeljust, vpitje, stisnjene pesti in jezen pogled, vpitje in metanje krožnikov v steno?

Gabor Mate v svoji najbolj znani knjigi Ko telo reče ne tako povzame opis jeze dr. in psihoterapevta Allen Kalpina:

“Zdrava jeza je opolnomočenje in sprostitev. […] Resnična izkušnja jeze vključuje naval moči, ki prežame ves sistem, skupaj z mobilizacijo za napad. Obenem popolnoma izgine vsakršna tesnoba.”

Jezo pri otroku vedno spremlja tesnoba saj napadalna energija ogroža navezanost. Jeza namreč soobstaja s pozitivnimi čustvi – ljubeznijo in željo po stiku. Protistrup tesnobi pa je izbruh besa.

Če kot otroci nismo imeli zgleda in priložnosti občutiti pristno jezo, je naše prepričanje o jezi popačeno, saj sta zraven prepleteni vsaj še tesnoba in bes.

“Kadar začnemo doživljati zdravo jezo,” nadaljuje dr. Kalpin “ne vidimo ničesar dramatičnega. Kar pa vidimo je zmanjšanje vsakršne mišične napetosti. Usta se bolj široko odprejo, ker so čeljusti bolj sproščene, glas je nižji, ker so glasilke bolj sproščene. Ramena se spustijo in vidimo vse znake izginjanja napetosti v mišicah.”

Kot odrasli suvereni posamezniki, se lahko naučimo ločiti jezo od tesnobe in uvidimo, da osebne meje ne ogrožajo odnosa, temveč ga oplemenitijo.

Jeza je izraz življenske energije. Zdravo izražena jeza nam pomaga prepoznati kaj je za nas dobro in kaj ni. Z energijo jeze lahko odločno izrazimo naše meje in stališča. Prepoznana in sprejeta jeza je vir notranje moči, ki nam pomaga, da se premaknemo iz krča v polno in sproščeno življenje.

Delavnica je namenjena vsem, ki jezo težko pokažete navzven, jo obračate proti sebi, racionalizirate in zatirate.
Na delavnici boste spoznali kako jezo sprositi v telo, da jo lažje tolerirate, kako jo izraziti na neškodljiv način in jo uporabiti, da pridete v stik s svojimi vrednotami ter potrebami. Šele takrat lahko postavljate jasne osebne meje – in tudi o tem bo govora na delavnici.

Nekaj poudarkov iz delavnice

Vloga jeze in povezava z telesom

Izražanje jeze brez nasilja in izbruhov

Razelektritev občutka jeze

Izražanje jasnih in prijaznih osebnih mej

Uporaba energije jeze za določanje osebnih mej

Prijava na delavnico

Nedelja 19. marec od 10.00 do 15.00

Ljubljana

Cena 5 urne delavnice je 75€.

Prijava na delavnico

Kaj lahko pričakujete?

• Naučili se boste o vlogi in delovanju čustev ter kako so vpeta v telo.

• Pojasnila bom kaj je jeza in potlačna jeza na ravni živčnega sistema in kako vam to lahko pomaga, da spremenite stanje.

• Stopili boste v stik z energijo ognja, ki napaja jezo.

• Občutek jeze se boste naučili ‘razpršiti’ po telesu, da bi ga lažje uporabili za postavljanje osebnih meja.

• Prišli boste v stik s tistim kar vam je mar, pomembno in se je za to vredno razjeziti.

• Na svojem primeru boste vadili postaviti meje, reči ‘ne’ in ‘dovolj je’, da vam ta nov in neznan, morda celo strašljiv občutek začne lesti pod kožo.

Prijava na delavnico

Iščete več informacij o tej temi?

Preberi članek o zdravi jezi